Thursday, March 27, 2008

Kek Coklat Basah



Untuk kekawan yang minat resepi kek...

Bahan:
Satu 1/2 cawan minyak mazolla (boleh juga minyak masak biasa)
Satu cawan gula castor
Satu 1/2 cawan tepung gandum (ayak)
1/2 cawan serbuk koko (ayak)
Satu sudu teh baking powder (ayak)
Satu sudu teh soda berkarbonit (ayak)
Satu cawan air panas mendidih
Satu sudu teh esen vanilla
2 biji telur
Satu cawan susu sejat / cair

Langkah demi langkah:
-pukul telur sampai gebu dan kembang
-masukkan gula castor, pukul hingga ringan
-masukkan minyak mazolla - teruskan pukul
-masuk esen vanilla-kacau rata
-masukkan air panas mendidih dan susu sejat - teruskan pukul hingga kembang
-masukkan campuran tepung, serbuk koko, baking powder & soda berkarbonit (kacau rata/ pukul ringan)
-Bolehlah dibakar hingga masak (** kalau nak lagi sedap kukus dahulu kemudian baru bakar)

Cara membuat topping:

3/4 cawan minyak mazolla
1 cawan susu sejat
1/2 cawan koko
1/2 cawan gula castor (ikut suka anda)

Cara membuat:
campurkan kesemua bahan tersebut dan jerangkan di atas api yang sederhana besar hingga pekat dan apabila suam boleh terus tuang ke atas kek yang telah siap masak. Hiasan terpulang kreativiti sendiri.


...Mulanya cadang nak delet je resepi ni, tapi bila teringat raya pun dah dekat dan mungkin boleh digunakan semula oleh kekawan untuk persediaan buat kuih raya.. Selamat berpuasa dan selamat membuat persediaan untuk raya






No comments: